PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Alarm

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 5
SlabéDobré 
Potreboval som spraviť jednoduché zabezpečovacie zariadenie, ale keďže programovanie procesorov nie je moja silná stránka, rozhodol som sa ho navrhnúť z klasických súčiastok. Za pár dní som dal dokopy toto zapojenie, ktoré je akýmsi základom pre alarm
foto
Obvod IO1 sa stará o spracovanie signálu zo snímača (dverový kontakt TL1) a resetovacieho tlačidla (TL2). Pre väčšiu odolnosť proti rušeniu sú vstupy oddelené optočlenmi (možno použiť ľubovoľné typy). Keď je TL2 zopnuté (zavreté dvere) je cez optočlen O1 uzemnená báza T1 = na vývode 3 je log0 a na výstupe 2 je log1, ktorá drží otvorený T2 a C2 sa nemôže nabíjať.  Po rozpojení tlačidla (otvorenie dverí) sa T1 odzemní a otvorí. Tým sa na vývod 3 dostane log1 a obvod preklopí. Dôjde k rozsvieteniu LED1 (pozor) a na vývode 2 sa objaví log0. Tým sa T2 zavre a C2 sa začne nabíjať  cez R11. IO2 je zapojený ako oneskorovací obvod, čas oneskorenia je pri C2=330uF asi 12s. Tento čas máte po prerušení TL1 (otvorenie dverí) na stlačenie skrytého resetovacieho tlačidla T2. Ak do 12s nedôjde k stlačeniu TL2, IO2 preklopí a zopne sa relé na jeho výstupe.  Zároveň sa rozsvieti LED2 (poplach). Kontaktmi relé sa spína signalizačné zariadenie (siréna). Odber zariadenia je v kľudovom stave (zavreté dvere, žiadny poplach) do 20mA.  Po rozpojení TL1 alarm nereaguje na jeho zmeny, deaktivuje sa až stlačením TL2.

Samozrejme, aby bol alarm kompletný, treba mu doplniť ešte signalizačné obvody (siréna), vhodný napájací a záložný zdroj atď.

schema
Schéma zapojenia


foto
Hotový "základ" pre alarm


Autor: Pavol Bystričan

Posledná úprava Streda, 22 Máj 2019 20:12  

Bannery

Štatistiky


TOPlist