PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Mp3 prehrávač

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 12
SlabéDobré 
Už dávnejšie som tu prezentoval generátor bieleho šumu slúžiaceho na uspávanie novorodenca. Ako krpec podrástol, aj generátor šumu potreboval upgrade :)
img

Cieľom bolo generátor šumu doplniť o prehrávač rozprávok. Na tento účel sme dávnejšie kúpili Bluetooth reproduktor, ale „bastleniu“ sa medze neklamú a tak som sa pustil do vlastného návrhu.

Na Ebay som našiel hotový modul obsahujúci MP3 dekodér schopný prehrávať MP3 z micro SD karty. Modul navyše obsahoval aj zosilňovač triedy D osadený obvodom LTK5128 s udávaným výstupným výkonom 5W. Nakoľko som nepotreboval ozvučovať obývačku, pripojil som na výstup malinký reproduktor z prenosného DVD prehrávača s impedanciou 16ohm. Pravdivosť čínskych 5W som neskúmal. K dispozícii je aj výstup na 3,5mm jack.

Riadiaci obvod má označenie DY1703A a ohľadom detailnejšieho datasheetu som nebol moc úspešný. Podarilo sa mi ale nájsť celkom podrobnú dokumentáciu, ako modul ovládať. Na výber máte buď UART, klasický MP3 režim ovládaný tlačidlami, prípadne si viete prehrať konkrétnu skladbu binárnou kombináciou na vstupných pinoch modulu. Režim sa mení pomocou DIP prepínačov.

schema
Schéma zapojenia mp3 prehrávača

Modul disponuje micro USB konektorom pre prístup k súborom na vloženej SD karte naformátovanej na súborový systém FAT32. V praxi ale toto rozhranie nefungovalo moc spoľahlivo, spoľahlivejšie bolo strčiť kartu do čítačky v PC a nahrať súbory priamo.

mp3
Popis modulu prevzatý z katalógového listu

mp3


V priloženom archíve vyššie nájdete aj podrobný popis jednotlivých režimov a komunikácie s modulom.

Na komunikáciu som zvolil UART kvôli viacerým možnostiam riadenia. Komunikáciu zabezpečuje Arduino NANO, do ktorého som vytvoril jednoduchý zdroják na otestovanie základných funkcií modulu. Obsluha sa vykonáva cez sériový terminál. Modul používa 3,3V logiku, preto je nutné medzi TX pin Arduina a RX pin MP3 modulu vložiť rezistor 1k.

Na module je aj trimer na nastavenie hlasitosti prehrávania. Nakoľko som nechcel zasahovať do konštrukcie modulu, spravil som ovládanie hlasitosti pomocou potenciometra pripojeného k analógovému vstupu na Arduine a hlasitosť sa riadi programovo. Trimrom sa len obmedzí maximálna úroveň pri nastavení potenciometra na maximum. Modul ju vie riadiť v 31 krokoch.

Hlavný zdroják zabezpečuje už spomínaný upgrade generátora šumu.
Na SD kartu je potrebné uložiť dva súbory s názvami 00001.MP3 a 00002.MP3 – tu som stiahol hodinovú verziu bieleho šumu a zvuku dažďa :) Ďalšie súbory už obsahujú rozprávky a názvy som nechal originálne – pre pokoj čínskeho modulu ale doporučujem názvy nechať maximálne 5-znakové (nepočítam príponu .mp3).

foto
Vnútorné prevedenie nie je bohvieaké, na chalupe som počas karantény nemal dostatok slaboprúdového vybavenia :)

Po pripojení napájania preblikne LED a program začne s prehrávaním skladby s názvom 00001.MP3 (alebo 00002.MP3 – stačí zmeniť v programe). Je to z dôvodu, že som chcel automaticky prehrať biely šum. Tlačidlá pripojené na piny 7-9 slúžia na prepínanie skladieb a ovládanie play/pause.

Modul obsahuje vývod BUSY, ktorý dáva Arduinu na pin 6 informáciu o tom, či prebieha prehrávanie. Log.0 = prehráva, log.1 = neprehráva. Ak po uplynutí nastaveného času v premennej interval (10s) nedôjde opäť k prehrávaniu, procesor prejde do režimu spánku, vypne AD prevodník a pomocou tranzistorov BC547/BC557 vypne napájanie modulu, čím eliminuje spotrebu (cca 2.8mA). Predtým zabliká LED.

foto
Ovládacie prvky prehrávača

Na napájanie som použil 4ks AA akumulátorov (6V).  Tie som pripojil na pin VIN Arduina. Ten ale ide cez lineárny 5V stabilizátor AMS1117, na ktorom je celkom veľký úbytok napätia (1,1V). Vymenil som ho za LDO LP2950, čím sa znížil úbytok na cca 0,4V.

Na zníženie odberu som ešte odstránil POWER LED z dosky Arduina.

Odber celého prehrávača v danom zapojení bol cca 50mA. Pri poklese napätia akumulátora na 3,3V modul prestal fungovať, fungovať začal pri zvýšení napätia na cca 3,6V.

Celé zariadenie som vstaval do inštalačnej krabice LK 80x28R/1.


Posledná úprava Nedeľa, 03 Máj 2020 20:54  

Bannery

Štatistiky


TOPlist