PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

LED lampa s časovačom a reguláciou jasu

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 19
SlabéDobré 
Táto verzia LED nočnej lampy vznikla ako náhrada za klasickú nočnú lampu vedľa postele, ku ktorej som mal dorobený triakový regulátor na stmievanie. Malo to ale veľkú nevýhodu, že dvojročný krpec prišiel na to, že žiarovka sa dá vykrútiť von. Alebo, že lampa môže svietiť pol dňa, pokiaľ niekto náhodou nezablúdi do izby a nevypne ju.
lampa

Vyrobil som teda jednoduchú lampu, ktorá obsahuje časový spínač a regulátor výkonu. Napájaná je z batérií a dá sa jednoducho odložiť mimo dosahu detských ručičiek.

Základom sú dve praobyčajné časovače 555. Prvý časovač je zapojený ako monostabilný klopný obvod (MKO alebo časový spínač), ovládaný dvoma tlačidlami. Nimi sa časovač (lampa) zapne alebo resetuje (vypne). Čas je nastavený hodnotami súčiastok R2,C1 - v tomto prípade je to cca 180 sekúnd. Vzorce alebo aj hotová kalkulačka pre výpočet času MKO obvodu 555 sa dá nájsť na internete - pre prípad potreby úpravy času. Rezistory R1 a R3 zabraňujú problémom s rušením na ovládacích pinoch. Výstup následne spína druhý časovač, ktorý je zapojený ako PWM regulátor a umožňuje tak reguláciu jasu LED diód. Na výstupe je výkonový tranzistor - pôvodne som tam mal BD139, po novom som použil MOSFET IRLB8743. Výstup už spína výkonové LED, v mojom prípade som použil 6ks 1W teplých bielych LED spojených paralelne. Hodnotu rezistora R6 je potrebné prispôsobiť počtu a typu LED. Pre prípad vyššie - 6x1W teplá biela som zvolil hodnotu 4.7ohm/1W. Toto zapojenie časovača 555 umožňuje reguláciu v rozsahu asi 10-90% výkonu. Odoberaný prúd bol pri danom zapojení v rozsahu cca 20mA-400mA. Na napájanie som použil 4ks AA článkov, čiže napätie 6V. Časovače použite určite v prevedení CMOS (TLC555) z dôvodu odberu v kľudovom stave. Inak zapojenie nemá žiadne záludnosti, asi len jednu, že v ňom nie je Arduino ani iný procesor :)

schema_nova
Upravená schéma zapojenia, popis nižšie

V roku 2024 som mierne upravil zapojenie lampy + spravil návrh DPS, ktorá je z väčšej časti osadená SMD súčiastkami. 

Zapojenie konektorov:
JP1 - napájanie, vhodné istiť tavnou poistkou 1A
JP2 - výstup na výkonové LED
JP4 - pripojenie potenciometra. 1,2 - jeden kraj, 3 - bežec, 4,5 - druhý kraj
JP5 - ovládacie tlačidlá proti GND
JP6 - funkcia trvalého slabého svietenia (orientačné svetlo). Zapína sa uzemnením. Prúd som nastavil rezistorom R8 na cca 1-1,5mA. Svit lampy je potom v tme dostatočný na orientáciu, spotreba minimálna.

Výstup je spínaný výkonovým FET-om, mal som k dispozícii IRLB8743. Možno použiť aj iný Logic-level. Kondenzátory a tranzistor sú vo verzii THT.

Pripájam archív s návrhom DPS (klasická, otočená verzia) na stiahnutie.


foto
Osadená DPS. Kondenzátory a tranzistor sú vo verzii THT osadené z opačnej strany

Prevedenie lampy
Celkové prevedenie lampy v inštalačnej krabici

Baterka aj s elektronikou je vstavaná do hlbokej elektroinštalačnej krabice na omietku. LED sú prispájkované na kus cuprextitu - menším vykružovákom som vyfrézoval meď tak, aby mi vznikli dva póly. Následne som väčším vykružovákom vyrezal finálny kruh, ktorý som prebrúsil a po naspájkovaní LED nastriekal na bielo.
LED hlavica
Led na kuse cuprextitu po nastriekaní na bielo



Pôvodná schéma zapojenia lampy
Schema zapojenia







Posledná úprava Nedeľa, 17 Marec 2024 11:21  

Bannery

Štatistiky


TOPlist