PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Výroba plošných spojov nažehlením toneru

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 22
SlabéDobré 
Lacná výroba DPS pomocou laserovej tlačiarne
Mnoho ľudí dnes vyrába plošné spoje fotocestou, niektorí ich kreslia ručne. Keď však máte kresliť ručne pomerne zložitý plošný spoj, prestáva to byť sranda. Proti fotoceste nemám nič, ale potrebné chemikálie sú pomerne drahé a je s ňou plno práce. Minul som na jednom fóre našiel odkaz na stránku https://thomaspfeifer.net/ kde bola popísaná zaujímavá metóda výroby DPS a to úplne jednoducho a prakticky zadarmo. Skúsil som jeden plošný spoj touto metódou vyrobiť, vzhľadom na náklady (u mňa 0Sk) a jednoduchosť je to super. A nemusíte sa babrať s kreslením a do hodiny je pekný plošák hotový. Na vyššie uvedenej stránke nájdete aj inštruktážne video.

Materiál:
-laserová tlačiareň
-katalógový papier (vezmite si nejaký katalóg a vytrhnite z neho potrebný počet strán, pôvodná potlač nevadí). Papier by nemal byť moc hrubý, inak sa môže zaseknúť v tlačiarni. Katalógový papier = hladký papier, na ktorom ostane toner na povrchu a nevpije sa doňho
-žehlička
-acetón
-očistený a odmastený cuprextid

Postup:

Na laserovej tlačiarni si najprv vytlačte predlohu plošného spoja, zrkadlovo prevrátenú. Kontrast tlače dajte na maximum. Na predlohe nesmú byť svetlé miesta, všetko čo nemá byť vyleptané musí byť dokonale čierne. Na pokusné prevedenie som použil plošný spoj meniča z www.belza.cz.

foto


Predlohu si vystrihnite, cuprextid prebrúste jemným šmirgľom alebo práškom na riad a odmastite acetónom. Ten môj je už zasratý po predchádzajúcich pokusoch. Cuprextid položte na podklad, v mojom prípade som použil papierovú vreckovku.

foto

Vezmite si kúsok papiera a predlohu, cuprextid a papier položte na seba tak, ako je to na fotke. Cuprextid s predlohou sa vlastne zabalia do papiera, na papier sa potom priloží žehlička. Keď som tam ten papier nedal, predloha sa na plošnom spoji rozmazala a mohol som robiť odznova. Náčrt usporiadania u mňa je o čosi nižšie.

foto



Nákres usporiadania:
nakres

Všetko zabalené v papieri a pripravené na žehlenie

foto

Vezmite žehličku a ideme nažehlovať. Na žehličke som nastavil teplotu "na dve bodky", nastavenie vidno na ďalšej fotke.
foto


Pritlačte žehličku na celú kopu a chvíľu podržte. Aby nedošlo k rozmazaniu, žehličkou radšej nehýbte. Ja som ju prikladal asi 3krát vždy po 10 sekúnd. Predloha by potom mala byť dobre prehriatá a toner zapečený.
foto


Potom to celé ponorte do nádoby s vodou a nechajte pár minút odmočiť. Zvyšný papier musí ísť preč a musí ostať len toner.
foto



Po nejakom čase sa dá papier opatrne strhnúť, stále to však nechajte vo vode.
foto



Šúchaním prstami po plošnom spoji odstráňte zvyšky papieru, pomôcť si môžete aj jemnou zubnou kefkou. Nedrhnite to moc, lebo sa toner môže zoškrabať.
foto


Takéto zvyšky(hlavne v medzerách) ide opatrne odstrániť zubnou kefkou.
foto


Po očistení. Drobné chyby v toneri je možné opraviť liehovou fixou.
foto



Plošný spoj dajte vyleptať, ja som ho leptal v chloride, leptanie trvalo asi 15min, viac ako 20min by som ho tam nenechal, aby nedošlo k podleptaniu.
foto



Po vyleptaní. Až teraz sa ukázalo niekoľko chýb, ale časom získate viac skúseností a chyby sa hádam nebudú objavovať. Tiež sa mi nechcelo zakaždým leptať ďalší plošák, tak som sem hodil fotku tohoto jedného čo som spravil na skúšku. Ale vzhľadom k jednoduchosti a nákladom na výrobu je to super kvalita.
foto





Publikované na pôvodnej stránke 8.6.2007





Posledná úprava Nedeľa, 19 Máj 2019 10:44  

Bannery

Štatistiky


TOPlist