PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Jednoduchá nabíjačka Li-ion akumulátorov

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 11
SlabéDobré 
Alebo ako využžiť starý mobil na nabíjanie LIion akumulátorov
Nedávno som potreboval nabíjať Li-Ion akumulátory z mobilov ale tieto akumulátory potrebujú obvod, ktorý dokáže riadiť nabíjanie aby sa akumulátor nevybil pod určitú hranicu ale zároveň neprebil lebo by mohla hroziť explózia. Nechcelo sa mi však stavať nabíjačku a tak mi padol pohľad na starú NOKIU 3310 bez LCDčka, čisto iba funkčný plošák. Tak prečo ju nevyuži? keď obsahuje potrebné veci na nabíjanie Li-Ion akumulátorov? Tak som ju veľmi jednoducho prestaval, problémom bolo, že nemala LCDčko. Tak som do prívodu z adaptéru umiestnil jednoduchý obvod, ktorý rozsvieti LEDku pri prechode prúdu. Výsledkom je, že LEDka bliká pod?a odberu telefónu - keď je batéria vybitá, LED dlho svieti, krátko zhasne a zase dlho svieti. Pri nabitej batérii LED bliká rýchlo, prípadne len veľmi krátko blikne (doporučujem si tieto stavy odsledovať najlepšie s LCDčkom, ktoré mi nechtiac puklo).

Nabíjačka je upravená na nabíjanie samotného Li-ion článku, v batérii je umiestnený ochranný obvod - plošák s kontaktmi obsahujúci senzor teploty článku a ochranné obvody bez ktorého telefón batériu nenabije, preto ho treba oklamať - vyberte z batérie plošný spoj s ochrannými obvodmi a priletujte ho krátkymi vývodmi priamo na kontakty telefónu. Z obvodu vedú 2 vodi?e na pripojenie samotného Li-ion článku, sledovanie teploty je však neúčinné, keďže ochranný obvod so senzorom teploty je umiestnený inde ako článok. To však moc nevadí, stačí ak občas skontrolujete či nie je článok moc teplý.

Indikačný obvod je naletovaný rovno na dosku telefónu, telefón by šlo prerobiť aj na vybíjačku - po vybití batérie pomocou záťaže sa záťaž odpojí, to však inokedy. Pred stavbou si však najprv odskúšajte, či telefón vezme Li-Ion batériu, napríklad NOKIA 3510 mi po pripojení nabíjačky vypísala hlášku 'Nenabíja'.

schema
Schéma zapojenia

foto
Fotka
Posledná úprava Utorok, 21 Máj 2019 10:51  

Bannery

Štatistiky


TOPlist