PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Plazmová guľa II

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 13
SlabéDobré 
O čosi zložitejšie zapojenie plazmovej guľe.
img
Plazmová gu?a II - PabloXTu uvádzam ďalšie zapojenie plazmovej gule, tentoraz je o čosi zložitejšie, ale tranzistor sa až tak nehreje. Celé zariadenie som vstaval do krabice od PC zdroja a vzal na TSME 2006 v Trenčíne. Nechcelo sa mi robiť nový popis, tak tu uvádzam ten, ktorý som mal v dokumentácii na súťaži.


POZOR ! V zapojení sa pracuje s vysokým napätím niekľko kV, preto sa v žiadnom prípade nepribližujte holou rukou k vysokonapäťovým vývodom transformátora. Na skúšanie používajte iba kvalitné šrobováky, ktoré majú izolovanú rukoväť. Vysoké napätie môže prekonať vzdialenosť aj niekoľko centimetrov, preto nato treba brať ohľad pri konštruovaní zariadenia. Zariadenie nenechávajte zapnuté bez dozoru a taktiež nie na dlhý čas. Pri montáži do plechovej krabice treba krabicu PORIADNE uzemniť, ale neuzemňujte kladný ani záporný pól zdroja pokiaľ je tranzistor vodivo spojený s kovovou krabicou


Tranzistor spolu s dvoma rezistormi a kondenzátorom tvoria samokmitajúci vysokonapäťový generátor, ktorý budí vysokonapäťový transformátor. Studený koniec transformátora je spojený s kostrou (kolíkom v zásuvke) a na živom konci je pripojená obyčajná žiarovka. Ja som použil trošku väčšiu žiarovku s výkonom 150W. Budič je napájaný jednoduchým zdrojom, ktorý tvorí transformátor 230V/24V, so sekundárnym prúdom aspoň 2-3A. Podľa použitého transformátora je potrebné dimenzovať aj poistky na primári aj sekundári transformátora. Na usmernenie som použil usmerňovací mostík zo zlého PC zdroja. Možno použiť aj klasické usmerňovacie diódy, dimenzované na patričný prúd. Na vyhladenie som použil kondenzátor 470uF/40V. Možno použiť aj väčšiu kapacitu. Tranzistor je potrebné umiestniť na patričný chladič, chladenie je potrebné. Ja som chladič s tranzistorom uzemnil spolu so studeným koncom VN transformátora.

Teraz popis vysokonapäťového transformátora: Musíme si zohnať nejaký VN transformátor zo starej televízie, najlepší je z čiernobielej (TESLA a podobne). Transformátor musí mať primárne vinutia oddelené od sekundárnej VN cievky. Transformátor opatrne rozoberieme a primárne vinutia odstránime, sekundárnu VN cievku ponecháme. Namiesto primárnych vinutí navinieme 5 a 7 závitov hrubším izolovaným drôtom a transformátor zložíme. Treba si dať pozor pri výbere vysokonapäťového transformátora, niektoré majú zaliatu VN diódu, ktorá je nežiadúca. Po zapojení a skontrolovaní zapojenia zariadenie zapneme a v žiarovke by sa mali objaviť pohybujúce sa výboje. Pokiaľ sa tak nestane, prehodíme vývody jedného z vinutí. Pri dotyku banky sa výboje presunú do miesta, kde sa prstom banky dotýkate. Môže to trochu kopať, ale to sa stávalo aj mne..

 

 

budic
Schéma zapojenia budiča

 

foto
Schéma zapojenia napájacieho zdroja

foto
Celkové prevedenie v krabici od PC zdroja

foto
Zadná stena s KD503

foto
Výboje

foto
Zvrchu

foto
Výboje opäť

Zdroj: Internet  
Uverejnené na pôvodnej stránke 14.10.2006

Posledná úprava Pondelok, 27 Máj 2019 17:02  

Bannery

Štatistiky


TOPlist