PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Farebná hudba riadená cez PC

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 8
SlabéDobré 
3-kanálová farebná hudba riadená cez LPT port na 230V
img

UPOZORNENIE! Zariadenie je galvanicky spojené so sieťou, preto pri stavbe dodržujte bezpečnostné opatrenia. Ak je zariadenie umiestnené do kovovej krabice, táto musí byť uzemnená.  Autor neberie zodpovednosť za škody na majetku a zdraví spôsobené zariadením!!!

Toto upravené zapojenie vychádza z predchádzajúcej verzie farebnej hudby, rozdiel je však, že je riadené počítačom cez paralelný port. Na ovládanie slúži program Winamp a plugin Discolitez, celý návod vyšiel na stránke Svetelektra  kde nájdete podrobný návod na nastavenie PC aj Winampu a taktiež potrebné súbory na stiahnutie. Cez paralelný port možno ovládať v jednoduchej verzii 8 žiaroviek, v rozšírenej verzii je to až 32 žiaroviek (výstupov). Ja som použil iba prvé 3 výstupy čiže schéma má 3 zhodné bloky. Kto by chcel výstupov viac, len si pridá ďalšie bloky...

Výstupy portu je potrebné galvanicky oddeliť od zvyšku farebnej hudby, ktorá je galvanicky spojená so sieťou. Je to urobené pomocou optočlenov (je v podstate jedno aký typ použijete, možno bude potrebné zmeniť hodnotu rezistora v sérii s diódou v optočlene). Výstupom optočlenov sa spínaju tranzistory T1 až T3 (použil som typy KF504). Tranzistory následne spínaú triaky a tie žiarovky... Triaky som použil ako v predchádzajúcom zapojení, možno použiť napr. TIC206D. Sériové členy rezistor 100R a kondenzátor 47n zapojené medzi A1 a A2 triakov slúžia na potlačenie rušenia vznikajúceho pri spínaní triakov. Kondenzátory 47n musia byť určené na sieťové napätie! Tieto členy som vynechal, použil som priamo odrušovač vybrakovaný zo spínaného zdroja, ktorý je zapojený do sieťového prívodu. Na funkciu je potrebný ešte zdroj 5V (akékoľvek trafko, ja som použil nabíjačku zo Sony Ericssonu). V mojom prípade má farebná hudba ešte prepínač funkcií - v jednej polohe sa blikanie riadi pomocou počítača, v druhej polohe priamo audio signálom, ktorý do nej privádzam. Takže keď zlyhá počítač, možno použiť ešte audio signál. Poistka F1 má hodnotu 2,5A (mňa obmedzoval odrušovač, ktorý mal maximálny dovolený prúd 2,5A).

 

schema
Schéma zapojenia (kliknite pre zväčšenie)

 

vnutro
Vnútorné prevedenie (viem vyzerá to brutálne ale všetko je zaizolované ako má byť). Je to skombinovaná predchádzajúca jednoduchá farebná hudba a táto riadená cez PC.

Odkazy:
https://svetelektro.com/clanky/farebna-hudba-cez-winamp-preco-nie-167.html - článok z ktorého som čerpal a potrebné súbory na stiahnutie

https://discolitez.com/ - home stránka projektu

 

Posledná úprava Štvrtok, 16 Máj 2019 20:45  

Bannery

Štatistiky


TOPlist