PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Detektory kovov

Detektor kovov CLONE PI AVR

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 89
SlabéDobré 
PI detektor kovov s LCD displayom.
img
Posledná úprava Nedeľa, 12 Apríl 2020 19:53 Čítať viac...
 

Detektor kovov TRANSET 150

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 28
SlabéDobré 
Môj prvý funkčný detektor typu BFO
img
Posledná úprava Piatok, 17 Máj 2019 20:21 Čítať viac...
 

Jednoduchý detektor kovov

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 51
SlabéDobré 
Jednoduchý detektor kovov vhodný ako dohľadávačka.

Úvod:

K tomuto zapojeniu som sa dostal asi pred rokom, kedy som si chcel vyrobiť nejaký detektor kovov na hľadanie starej munície alebo len tak pre zábavu a našiel som toto zapojenie. Chcel som ho zrealizovať, ale nepodarilo sa mi to (asi preto, že všetky 741ky boli zlé). Asi pred týždňom som toto zapojenie znova kdesi vyhrabal a rozhodol som sa ho postaviť. Navrhol som teda plošný spoj a navinul pokusne cievky na kúsok feritovej antény z rádia. Po zapnutí detektor fungoval aj keď mal malý dosah preto, lebo som ho nevyladil. Tento detektor kedysi vyrábala TESLA ako továrenský výrobok.

Popis zapojenia:

Zapojenie sa skladá z dvoch častí: samokmitajúci oscilátor tvorený tranzistorom a súčiastkami okolo a operačného zosilňovača, ktorý vyhodnocuje zmeny. Trimer 5K sa nastaví do polohy, kedy práve prestane svietiť LEDka (oscilátor začne kmitať). Keď sa však do blízkosti dostane kovový predmet, táto stabilita sa poruší a oscilátor prestane kmitať. Vtedy sa dióda rozsvieti.

Hľadacia cievka:

Hľadaciu cievku vyrobíme jednoducho tak, že si vezmeme feritovú anténu zo starého rádia, z hrubšieho papiera si ušúľame trubičku odpovedajúcu priemeru feritovej antény (trubička sa po nej musí dať posúvať) a navinieme na ňu cievky L1 a L2 (druhý obrázok). Cievka L1 má 60 závitov lakovaným drôtom 0,2-0,3mm, cievka L2 má 5 závitov tým istým drôtom. Rozmery feritovej antény boli v originálnej schéme 10x100mm, ja som však použil menší priemer a väčšiu dĺžku.

Ladenie:

Pripojíme hľadaciu cievku a pripojíme napájanie z 9V baterky. Papierovú trubičku s cievkami posunieme asi do stredu feritovej antény a trimrom 5K potočíme doprava-doľava, LEDka by mala zhasnúť. Pokiaľ sa tak nestane, prehoďte vývody cievky L1 a znova potočte trimrom doľava doprava až na hranicu, kedy LEDka zhasne. Potom skúste priblížiť k cievkam alebo k anténe kovový predmet (najlepšie reauje na železo) a dióda by sa mala rozsvietiť. Potom postupne posúvajte trubičku to feritovej anténe až kým dosah nebude najväčší. U mňa bol dosah na štopel z piva asi 6-7cm. Je dobré si zaobstarať viac feritových antén, mne jedna nefungovala.

Poznámka autora: Diódy sú 1N4148, tranzistor je možné nahradiť napríklad typom BC547.

Myslím, že to k popisu stačí, je to jednoduché zapojenie.

schema
Schéma zapojenia


Plošný spoj vo formáte EAGLE.
Na dve neoznačené dierky sa pripojí trimer. Dosku je potrebné pri tlači zrkadlovo otočiť.

nakres
Prevedenie cievky


Zdroj: internet
Publikované na pôvodnej stránke 22.6.2006
Posledná úprava Piatok, 17 Máj 2019 20:26
 



Bannery

Štatistiky


TOPlist